Vajinismus Nedir?
Vajinismus nedir sorusunun en temel, en basit cevabı “seks yapma korkusu”dur. Peki tamam da nedir yani bu vajinismus?
Öncelikle bir konuda baştan anlaşalım; bu problemi yaşayan tek siz değilsiniz. Sizden başka binlerce kadında da aynı rahatsızlık var. Cinsel ilişkiye girememek sadece sizin başınıza gelmiş bir talihsizlik değil. Bunu neden söylüyorum? Kendinizi yalnız hissetmeyin, çaresiz hissetmeyin diye. Bu da bir hastalık, rahatsızlık. Nasıl ki şeker yüksekliği ya da uzağı görememe bir hastalıksa vajinismus da bir hastalık işte.
Aslında vajinismus o kadar sık ki, şaşarsınız. Mesela 10 kadına soruyorsunuz, en az 1 tanesi “Evet, ben de eşimle ilişkiye giremiyorum.” diyor. Düşünsenize, her 10 kadından 1’i aynı rahatsızlığı yaşıyor!
Peki aslında vajinismus ne demek? Her cinsel ilişkiye giremeyene hemen vajinismus diyor muyuz? Bunun bir kriteri yok mu?
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Elbette vajinismus tanısı koymak için de kriterlerimiz var. Her ilişkiye giremeyene hemen “Sende vajinismus var.” demek yanlış olur. Siz de hemen kendinize tanı koymayın lütfen 🙂 Vajinismus tanısı koyabilmek için öncelikle jinekolojik muayene şart. Ayrıca olması gereken diğer kriterler de şunlar:
- Kadının istemi dışında, yani elinde olmadan, aşk kasları da denen vajinayı çevreleyen kaslarda kasılma olmalı.
- İkinci olarak cinsel ilişkiye girememe problemi tekrarlayıcı olmalı. Yani sadece bir ya da iki kez böyle bir sıkıntı yaşamışsanız, onun haricinde genel olarak problemsiz cinsel ilişki yaşayabiliyorsanız vajinismus tanısı konmaz.
- Son olarak, cinsel ilişki yaşayamama sizin için bir sorun olmalı. Eğer bu durumu problem olarak görmüyorsanız tedavi edilebilecek bir hastalık da yoktur.
Yanlış anlaşılmasın, hastalık yoktur demek istemiyorum. Eğer siz kendinizi hasta olarak görmüyorsanız biz de ne yaparsak yapalım sizi tedavi edemeyiz, diyorum. Ancak ve ancak SİZ tedavi olmak isterseniz biz size yardımcı olabiliriz, tedavi edebiliriz.
Vajinismus Nasıl Anlaşılır?
Vajinismus nedir denince ilk akla gelen cevap cinsel ilişkide bulunamamaktır. Doğru, doğru da bu bilgi eksik.
Mesela bir kadının doğuştan vajinası gelişmemişse ve bu kadın doğal olarak cinsel ilişkiye giremiyorsa buna vajinismus denebilir mi? Hayır. Ya da bir kadında şiddetli vajinal enfeksiyon varsa ve enfeksiyon nedeniyle cinsel ilişki sırasında çok ciddi yanma ve ağrısı oluyorsa, bu kadın cinsellikten kaçınıyor diye vajinismus diyebilir miyiz? Hayır.
Demek ki neymiş, vajinismus tanısı konabilmesi için her hastanın mutlaka jinekolojik muayene olması gerekirmiş. Sebepleri de çok açık, değil mi? Jinekolojik muayene sırasında vajinal bölgede doğuştan gelen bir farklılık var mı, değerlendiriyoruz.
Bunlar vajinal perde (vajinal septum) olabilir, vajinanın doğuştan oluşmaması (vajinal agenezi) olabilir.
Ya da muayene esnasında vajinal enfeksiyon tespit edebiliriz. Vajina girişi ve içerisinde aşırı hassasiyete neden olan bir enfeksiyon, cinsel ilişki sırasında gerçekten ciddi derecede ağrı yapabillir. Böyle bir enfeksiyon ancak jinekolojik muayene ile anlaşılabilir.
Vajinal Muayene Gerekli mi?
Aranızda “Ben elimde olmadan korkuyorum, vajinal muayene olmadan olmaz mı? Vajinal muayene illa gerekli mi?” diye soranlar var, biliyorum. Cevap basit; Evet, vajinal muayene mutlaka gerekli. Hatta olmazsa olmaz!
Bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından yapılacak jinekolojik muayene ile, yukarıda bahsettiklerime benzer birçok durum ve hastalık rahatlıkla tespit edilebilir. Cinsel ilişkiye girememe şikayetinde her türlü tedaviden önce jinekolojik muayene yapılması şart!
Buraya hemen bir parantez açalım, jinekolojik muayenede mutlaka canınız yanacak diye bir şey yok. Bu da diğer muayeneler gibi bir fiziki durum değerlendirmesidir. İnanın vajinismus konusunda deneyimli bir hekim tarafından kolaylıkla ağrısız bir şekilde yapılabilir.
Vajinal muayeneden korktuğunu söyleyen hastalarım, burada sözüm size. Lütfen çekinmeyin. Biliyorum, bu korku sizin elinizde değil. Biliyorum, belki de daha önce bazı talihsiz deneyimleriniz oldu. Ama vajinismus konusunda deneyimli bir Kadın Doğum Uzmanı ile lütfen görüşün. Ne kadar haklı olduğumu görünce siz de çok şaşıracaksınız.
Jinekolojik muayene için lütfen önyargılı olmayın, jinekolojik muayenesiz tam bir değerlendirme olamaz. Hekiminize inanır ve güvenirseniz bu muayenenin de diğer her türlü muayene gibi kolay ve acısız olduğunu göreceksiniz.
Peki, jinekolojik muayene oldunuz, problem tespit edilmedi. Enfeksiyon yok, doğuştan gelen vajina yapısında farklılık, yani vajinal anomali yok. Ama “Eşimle ilişkiye giremiyorum.” diyorsunuz? E şimdi ne olacak?
Eğer ilişki sırasında elinizde olmadan kendinizi kasıyorsanız, eşinizi itiyorsanız, istemsiz olarak bacaklarınız kapanıp kilitleniyorsa ve bu durum her cinsel ilişki denemesinde tekrarlıyorsa bunun adı vajinismustur. Bir çok uluslararası tıp derneği, “Vajinismus nedir?” sorusunun cevabını tam da bu şekilde tanımlar.
Vajinismus Nedir – Vücutta Neler Olur?
“Demek ki bende vajinismus varmış, o zaman başka neler olacak? Başıma neler gelecek?” diyorsanız öncelikle derin bir nefes alın lütfen. Sakin olun, korkmayın. Vajinismus nedir, anladık. Şimdi de nasıl başa çıkacağımızı konuşacağız.
Bu vajinismusun tedavisi var. Kesin var, %100 var. O kısıma geleceğiz zaten, rahat olun. Siz şimdi panik olmadan yazıyı okumaya devam edin.
Peki vajinismuslu kadınlarda fiziksel olarak başka neler meydana gelir? Evet, bunlar kişiden kişiye değişebilse de bazı belirtileri gerçekten oldukça sık görüyoruz.
Mesela büyük bir korku duyan vajinismuslu kadınlarda cinsel ilişki denemesi sırasında tüm vücutta bir gerginlik meydana gelir. Sırt kaslarına dek vücutlarındaki birçok kas kasılır. Boyun kasları dahi gerilebilir.
Vajinismuslu kadınlarda cinsel ilişki anında, korkularından kaynaklanan ‘panik atak benzeri durum’ ortaya çıkabilir. Kadının nefes alıp verişi hızlanır, kalp atışı hızlanır. Hatta “Kalbim kuş gibi çırpınıyor.” diye tarif eder hastalar, çarpıntı olur.
İçlerinde şiddetli bir engel olma, kaçma, uzaklaşma isteği ortaya çıkabilir. İstemsiz olarak bacaklarını sıkabilir, kapatabilirler. Elleri ile eşlerini itebilirler. Tüm vücutta yaygın kasılmalar görülebilir. ” Tek cümle ile vajinismus nedir, özetle.” derseniz “Kadının vücudunun İSTEMSİZ OLARAK eşine tamamen kapanmasıdır” diyebilirim.
Vajinismus ve Hissettirdikleri
Vajinismus, istem dışı şiddetle kasılmış ve sıkılmış bir bedendir.
Farkında olmadan tepkilerinin ve bedeninin kontrolü bilinçaltına geçer, kadın yaptığının farkında olmadan bağırabilir, çığlık atabilir.
Yaşanılan bu korku, her cinsel birleşme denemesinde tekrarlandıkça ve bilinçaltına yerleştikçe, cinsel ilişkinin SADECE düşüncesi bile bu belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Düşünün, fikri bile kadının bedenen tepki vermesine neden olacak kadar kuvvetli bir korku…
Kadın yatak odasına eşi uyuduktan sonra gitmeye başlayabilir. Eşinin yanında veya aynı odada soyunmaktan çekinebilir.
Cinsel ilişki korkusu kuvvetlendikçe, kadının evlilik ilişkisi dahi sekteye uğrayabilir. Kadın, cinselliği çağrıştıracak davranışlardan kaçınabilir. Öyle ki eşine sarılmaktan, eşini öpmekten bile çekinmeye başlar.
Tekrarlayan başarısız cinsel ilişki denemeleri bir sonraki denemenin daha zor ve üzüntü verici olmasına neden olur. Kadın, hem bedenen hem de psikolojik olarak giderek daha da zorlanır.
Tekrarlayan başarısızlık hissi ve acı hissetme korkusu, kadının en sonunda cinsel ilişkiden tamamen kaçmasına neden olabilir.
Ve evet, gerçekten tüm bunlar kadın istemeden olur. Kadın istemeden kasılır, istemeden bacaklarını sıkıca kapatır, istemeden eşini iter. Vajinismusun üzücü taraflarından biri de budur. Bu kasılmalar, bu kaçınmalar gerçekten de kadının elinde değildir.
Keşke elinde olsa, değil mi? Kadın kendini kasmasa, gerilmese sorun çözülür. Evet çözülür de kadının elinde değil işte, ne yazık ki.
Peki kadının elinde değilse tüm bunlar neden oluyor?
Vajinismus Neden Olur?
Vajinismusta duyulan kaygı ve korkular somut gerçeklere dayanmaz, bu hisler sonradan öğrenilen yanlış bilgilerle pekiştirilmiş duygu ve düşüncelerdir.
Bu cümle ne demek? Şu demek; kadında gerçek bir korku var. Kadın gerçekten korkuyor, çok ama çok korkuyor. Ama korktuğu şey aslında gerçek değil, doğru değil.
Kadın kendi düşündüğü, kendi inandığı cinsellikten korkuyor.
Nasıl yani ‘kendi inandığı cinsellik’? Cinsellik denince herkes aynı şeyi anlamıyor mu? Anlamıyor işte, öyle olmuyor. Ah, keşke olsa.
Kadının çocukluğundan itibaren aileden, çevreden azar azar duyduğu bilgiler var. Evlenmiş kadınlardan duyduğu “sözde” gerçek deneyimler var. Halk arasında dilden dile aktarılan, cinsellikle ilgili kötü efsaneler var.
Filmlerde, dizilerde gördüğü abartılı, gerçeklikten uzak cinsellik sahneleri var. Arkadaşlar arasında anlatılan, ilgi çekmek için uydurulmuş, sahte cinsellik anıları var. Kadını korkutmak için tasarlanmış, dini, gerçek olmayan hurafeler var.
E kadın cinsellikle ilgili başkasına soru da soramıyor. Okulda, hastanede bilmediği başka her şeyi sorup öğrenebiliyor da bir tek cinsellikle ilgili soru soracağı, bilgi alacağı bir tek kapı yok!
Sonuçta ne oluyor? Oradan buradan duyulanlarla şehir efsanesi gibi anlatılan kötü hikayelerin karışımı bir cinsellik fikrine inanıyor. Kadın için cinsellik acı verici, can acıtıcı, yırtıcı, parçalayıcı, delici, kanatıcı bir eylem oluveriyor.
E bu kadın böyle öcü gibi bir eylem karşısında ne yapacak? Doğal olarak kaçacak, sakınacak, uzak duracak. Kendini korumaya çalışacak.
Bunun da adı vajinismus oluyor.
Burada da oldukça uzun bahsettim ama vajinismus nedenleri, hakkında ayrı bir makale yazılacak kadar uzun bir konudur. Vajinismusun sebepleri ile ilgili Vajinismus Nedenleri yazımı okumanızı tavsiye ederim. Daha ayrıntılı olarak vajinismusa neden olan durumları açıkladım.
Vajinismusta Başka Neler Olur?
“Vajinismus nedir tedavisi nasıl olur?”, “Vajinismus nedir tecrübe öyküleri nelerdir?”, “Vajinismus belirtileri nelerdir?”, “Vajinismus nedir kimde görülür?” Bu cümleler hastalarımdan en sık duyduğum soruların başında geliyor. “Vajinismus nedir?” artık biliyoruz. Peki vajinismuslu kadınlarda başka neler olabilir?
- Cinsel ilişki sırasında kasık ve alt karın bölgesinde şiddetli ağrı
- Cinsel bölgeye dokunmaktan kaçınma
- Kendi cinsel organlarına bakmaktan ve dokunmaktan kaçınma
- Cinsel ilişkiden sakınma, cinsel ilişkiyi erteleme, zamanla cinsel birlikteliği tümü ile reddetme
- Cinsellik ile ilgili konularda aşırı hassas davranma, aşırı tepkiler verme
- Cinsellik ile alakalı ya da alakasız olarak ağlama nöbetleri geçirme
- Öncelikle kendine, sonra eşe dönen öfke nöbetleri
- Kendine kızma, kendinden soğuma
- Eşe kızma, eşten uzaklaşma ve eşten soğuma
- Yetersizlik hissi, kadın olamama hissi
- Depresyon ve benzer psikolojik problemler
- Gebe kalamama ve anne olamama korkusu
- Eş tarafından aldatılma, terk edilme, boşanma korkusu
- Aile ve arkadaş çevresi ile cinsellik, gebelik, çocuk sahibi olma gibi konuları konuşmaktan sakınma, çekinme
- Bağlılık gerektiren yakın ilişki veya evlilik korkusu
- Zamanla eşte de başlangıçta olmayan erken boşalma, sertleşme sorunları ve cinsel isteksizlik gibi cinsel işlev bozukluklarının gelişmesi
Bu sıraladığım duygu ve korkuların hepsi her vajinismuslu kadında illa ki olur diye bir şey yok. Bu endişe ve korkuları bu rahatsızlıkla beraber sık görüyoruz, o kadar.
Tam tersi de geçerli, bu korku ve endişeleriniz var diye illa ki vajinismus olacaksınız sanmayın. Vajinismus nedir ayrıntılı olarak yukarıda açıkladım, tüm kriterler sağlanmadan sadece endişeleriniz var diye vajinismus tanısı konmaz, rahat olun.
Vajinismus Tedavisi
Ne şanslıyız ki bu kadar sık gördüğümüz bu hastalığın kesin bir tedavisi de var!
Vajinismus tedavisi var! Evet, var. Kesin var. %100 var.
Eğer vajinal muayenede tespit edilen fiziksel bir neden varsa, yukarıda da bahsettiğim gibi enfeksiyon varsa, doğuştan gelen vajinal yapısal farklılık varsa vb. tedavisi zaten muayeneyi yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından yapılacaktır.
Vajinismus, psikolojik sebeple ortaya çıkmışsa, ki en çok karşılaşılan sebep de budur, burada da tedavi yöntemi Cinsel Terapi‘dir.
Cinsel terapide ne yapılır?
Her şeyden önce ilk olarak çift ile karşılıklı görüşmede problem belirlenir.
Bakın çift dedim, kadın demedim. Çünkü vajinismus sadece kadına ait bir sorun değildir, çiftin sorundur. Çözümü de tek başına kadında değildir. Kadın, vajinismusu eşi ile beraber yener.
Problem belirlendikten sonra sorunun kökenine inilerek bilişsel davranışçı terapi uygulanır.
Ne demek bu bilişsel davranışçı terapi?
Yani sorunun sebebi bulunur ve tartışılır. Konuşulur.
Kadın için bu şiddette korku yaratan problem nedir? Bu problem nasıl çözülebilir? Bu problemin aşılması için ne yapmak gerekir?
Bu tartışma ve görüşmeler ile sorun ya da sorunlar çözüldükçe terapi süreci adım adım devam eder.
Çift, terapi sürecinde ilerleme gösterdikçe bir sonraki adıma geçilebilir. İlerleme oldukça tedavide bilişsel terapiye ek olarak davranışsal terapi eklenir.
Yani çift hazır olduğunda, cinsel terapist tarafından çifte bazı aşk oyunları önerilir.
Vajinismus Tedavisi ve Aşk Oyunları
Bu kısımı okurken hafif de olsa gerginlik hissettiyseniz lütfen durun. Kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz bir yeri düşünün, aklınızda canlandırın. Biraz gevşeyin. Kimse size zorla bir şey yapmayacak, yaptırmayacak. Rahatlayın. İyi geldi, değil mi? Peki, devam edelim.
Bu aşk oyunları korkutucu, acı verici şeyler değil. Adım adım ilerleyeceğiniz küçük alıştırmalar bunlar. Ödev demiyorum, görev demiyorum. Küçük egzersizler bunlar, o kadar.
İnternette bu egzersizleri öcü gibi anlatanlarla karşılaşıyorum. Bu egzersizler olmadan tedavi olabilir diyenler dahi var. Siz böyle şeylere inanmazsınız, biliyorum da, yine de hatırlatayım;
Tedavi demek, bir süre sonra eski haline dönecek geçici bir düzelme demek değil. Vajinismusun iyileşmesi demek, sadece çocuk sahibi olmak için bir kaç seferlik cinsel birleşme yaşayabilecek duruma gelmek demek değil.
Burada amaç, ne olursa olsun size bir şekilde cinsel ilişki yaşatmak değil ki. Cinsel terapi ile hedeflenen SİZİN iyi hissederek ve isteyerek cinsellikle barışmanız. Cinsel terapide amaç, çiftin sağlıklı cinsel yaşantıya kavuşması.
Tam bir iyileşme ve tedaviyi hedefleyen cinsel terapide davranışsal terapi, yani çifte uygun seçilen aşk oyunları OLMAZSA OLMAZ.
Tedavi olmaya karar verdiğinizde, korkularınızdan faydalanıp sizi yanlış yönlendirenlere itibar etmeyin lütfen. Cinsel terapi konusunda deneyimli ve eğitimli bir sağlık çalışanına başvurun, danışın, fikir alın.
Vajinismus Nedir Anladık, Ya Sonra?
Peki bundan sonra ne olacak? Bundan sonrası tamamen size bağlı. Vajinismus tedavisi bir süreçtir. Sizin bu sürece, tedaviye inancınız tamsa tedavinin başarıya ulaşması da kaçınılmaz olur.
Tedavinizin başarılı olacağınıza yürekten inanırsanız, doktorunuza tam anlamıyla güvenirseniz o tedavi kesinlikle başarılı olur.
Vajinismus Tedavisi yazımda, vajinismus tedavi yöntemlerini daha da ayrıntılı olarak açıkladım. Vajinismus tedavisi ile ilgili merak ettikleriniz, aklınıza takılanlar varsa mutlaka okumanızı öneririm.
Ayrıca en güncel bilgilerin yer aldığı, dünya çapında kabul gören, saygın UpToDate sitesinden, hasta bilgilendirme amacı ile hazırlanmış İngilizce makaleyi de ekliyorum. Buraya tıklarsanız yeni bir sayfada açılacak olan İngilizce yazıyı da okuyabilirsiniz.
Vajinismus nedir öğrenmek için daha da fazlasını okumak isteyebilirsiniz diye, Avrupa Cinsel Tıp Derneği (European Society for Sexual Medicine – ESSM) tarafından hastalar için hazırlanmış bilgilendirme makalesini de İngilizce olarak buraya ekliyorum. Ne yazık ki yazının Türkçesi yok, olsa onu da eklerdim.
Sözün özeti şu; eğer siz de tedavi olmak isterseniz, tek yapmanız gereken bu konuda deneyimli bir sağlık çalışanına başvurmak!
Vajinismus tedavisi var, kesin var, %100 var.
Siz de utanmayın, çekinmeyin, çaresiz hissetmeyin lütfen. Gelin, bitsin gitsin şu kabus artık. Siz de mutlu bir evlilik ve hayatın ilk adımı olan mutlu bir cinsel yaşama kavuşabilirsiniz.